måndag 6 oktober 2008

Inspirationsresa till Jönköping

Lördagen spenderade vi på tu man hand i Jönköping. I lugn och ro tittade vi på kakel, klinker, badrumsporslin och tapeter till köket. Dagen avslutades med en god femrätters middag med gott vin och övernattning på Gyllene Uttern.


I köket har vi tänkt hoppa över kakel och istället sätta en glasskiva med en galet mönstrad tapet bakom. Detta för att ge kontrast mot de vita väggarna, vita bänkskivorna och släta vita skåpen. Tapeten ovan skulle kunna fungera, möjligen är den lite blek i färgerna. Vi är främst ute efter en tapet med en eller få tydliga färger åt det röda eller turkosa hållet. Marimekkos unikko blommor hade varit toppen, men mönstret verkar inte finnas på tapet. Ett mönster åt det hållet letar vi efter. Det måste vara ett mönster som fungerar på den något begränsade ytan från bänk till överskåp.



En tapet med en utter på är svår att motstå, kanske ett alternativ för köket eller för att tapetsera "soffzonen" i vardagsrummet. Vi fundera på att använda färg på väggarna där för att skapa ett rum i rummet, alternativt bara klä om vår nu beiga soffgrupp i en stark färg.


Vi har också svårt att bestämma oss för vilket golv vi ska ha i kök/vardagsrum. Ska vi ha träparkett eller laminat? Utseendemässigt har vi nog begränsat oss till svartbetsat ekgolv eller valnöt.

Malin föredrar Tarketts svart-grå laminat. Hans vill helst ha träparkett, t.ex. en tunn, ej slipbar, men hård, valnötplanks parkett likt golvet nedan från Golvabia eller Tarkett viva line valnöt. De svarta trävarianter vi hittat är Tarkett salsa svart ek och Tarkett epoque svart ek plank, den sistnämnda är dock lite väl dyr.





Snygg lättstädad toalettstol med mjukstängande lock från HAFA. Den tar vi!


Hafa passion square 100 skulle kunna vara ett billigare alternativ till Aspen Viskan 130 som är vår favorit. Vi föredrar Aspens handfat p.g.a att det är 30 cm bredare, har bättre skåp och riktigt porslin. Hafa vinner på betydligt bättre pris.


Vi kommer att ha en hörndusch och även där har vi i princip bestämt oss! Vi tror att Hafa Igloo R Flower blir väldigt snygg mot de mörkgrå/svarta väggar vi kommer att ha. Det lutar åt någon skifferliknande platta, men just vilket kakel/klinker har vi inte hittat riktigt än. Vi har iallafall bestämt oss för mörka väggar med mörk fog och genomtänkt belysning. Bilden kommer från www.hafa.se

6 kommentarer:

EW sa...

Det ser ju kanonfint ut!
Jag får nog hålla med Hans om trägolvet. En exparkett är klassisk och passar i alla lägen (nu lät jag som en tråkig tant)

Men, ni kan väl ta ett tyg bakom galset istället för tapet? Lite klisster och grejer och så på med glasskivan. Dessutom tål väl tyg fukt bättre än papper om det mot förmodan skulle komma fukt på?

EW sa...

Annars har Midbec och Casadeco finfina tapeter med många härliga mönster och färger! :)

Hans sa...

Att det inte blir vanlig ekparkett är vi helt överens om, främst eftersom den gulnar.

Svartbetsad ek skulle vi däremot kunna tänka oss båda två. Men dels så syns damm väldigt bra mot svart och dels så har de golv vi sett haft en borstad finish vilket nog kan göra dem svåra att hålla rena. Därför lutar det åt Valnöt plank som mörkare än vanlig ekparkett men inte så extrem som ett svart golv.

Ja, det finns verkligen många snygga tapeter, där har vi inte hunnit botanisera så mycket ännu. tack för tipsen!

Men det är ingen brådska i och med att vi köper och sätter upp dem själv när vi gör vår del av arbetet på huset. Golvet däremot beställer vi förmodligen via Vårgårdhus i varje fall till kök/vardagsrum och vårt sovrum.

EW sa...

Nej, det är inte så snyggt med gulning, men ni får ta en med UV-skydd i. Valnöt blir jättesnyggt!

Casa de Hamadeh sa...

Roligt att se att ni har dragit igång arbetet. Hans kan inte du lägga feeda möjlighet på bloggen så att man kan prenumerera på den :)
/Ihab

Hans sa...

Nu kan du prenumerera Ihab!